parallax background

PlanRaDiRed©


Organizacijska baza svakog doma


Organiziranje doma nije samo sebi svrha, već aktivnost koja donosi skladnost i mir u naš dom, ali i u nas same.

Brojna su istraživanja urađena na temu organiziranosti doma i utjecaja na raspoloženje i zdravlje ukućana i veza je dokazana; uredan, organiziran, ugodan dom - sretni i zdraviji ukućani // neuredan, pretrpan dom - ukućani skloniji depresiji i pod većim stresom.
Kako bi dočarala koji su to sve segmenti koji nam utječu na organiziranost i urednost doma predstavljam ti formulu PlanRaDiRed Planiranje, Raščišćavanje, Dodjeljivanje mjesta stvarima i Redovno održavanje. Sva četiri segmenta su bitna i međusobno su povezana.
Potrebno ih je održavati u ravnoteži tj. niti jedan segment ne bi smio biti u potpunosti zapostavljen.
Svaki dom je drugačiji i svaka obitelj ima različte navike i životne izazove i upravo zbog toga imamo i različite izazove kada su u pitanju organiziranje i održavanje doma.

Koji god tvoj izazov bio, važno ga je prepoznati, a vjerujem da ti ova formula može pomoći da ga otkriješ i da dobiješ ideje i saznanja kako ga savladati.

PlanRaDiRed©

planiranje21

Planiranje je širok pojam, odnosno svaku vrstu aktivnosti možemo planirati. Planiranjem sebi olakšavamo izvršavanje obaveza i usklađivanje raznih aktivnosti. Aktivnosti koje su bitne za organiziran dom su sljedeće: planiranje obroka/nabave, planiranje čišćenja, planiranje zadataka/obaveza te planiranje stambenog prostora.

Često ti ističu rokovi hrani? Kuhinjski ormarići puni su namirnica, a ti ne znaš što bi za ručak? Ništa ne stižeš i osjećaš se ponekad zbunjeno? Krećeš sa uređenjem doma i ne znaš odakle krenuti i na što pripaziti? Imaš osjećaj da stalno čistiš, a uvijek je nešto zaprljano?


Ako pozitivno odgovaraš na neko od ovih pitanja, PROČITAJ VIŠE:

Planiranje obroka i nabave
usko je povezana sa redom u kuhinji kao i sa uštedom vremena i novca. Planiranjem obroka u smislu izrade tjednih ili mjesečnih jelovnika osiguravamo sebi uravnotežene i raznovrsne obroke kao i mogućnost eksperimentiranja sa nekim novim namirnicama. Plan obroka preduvjet je pametne nabave kojom možemo uštedjeti sebi vrijeme i novac, istovremeno usmjeravajući svoju energiju na neke druge omiljene aktivnosti. Pokušaj planirati jelovnik i napraviti pametan popis za nabavu.
- Kako planirati jelovnik i popis za nabavu?
Jelovnik_ dvotjedni plan
PRIMJER MJESEČNOG JELOVNIKA download
TABLICA ZA JELOVNIK I NABAVU download
Planiranje čišćenja
Direktno je vezano uz red u domu na način da održavanjem optimalnog stupnja čistoće doma u svim prostorijama potičemo održivost reda. Redovnim i utabanim tempom čišćenja skraćujemo ukupno vrijeme koje provodimo u čišćenju, a istovremeno smo zadovojniji i bolje se osjećamo jer nam je dom uvijek čist i uredan. Čišćenje kod većine često uključuje i pospremanje pa taj cijeli proces traje malo duže. Izoliranjem pospremanja kao svakodnevne (15 min) večernje aktivnosti, omogućilo bi lakše planiranje i provedbu aktivnosti čišćenja. Pametnim rasporedom čišćenja prilagođenim tvom domu možeš osigurati optimalno stanje čistoće doma uz minimalne napore. Raspored čišćenja obavezno prilagodi sebi i navikama tvoje obitelji.
- Tajna čistog doma: Očisti dok je čisto
Planiranje zadataka/obaveza
Vrijeme je dragocjen resurs. Trebali bi uskladiti sve poslovne, privatne i kućanske zadatke. Da bi bili učinkoviti i išli prema naprijed poželjno je napraviti neki plan, listu zadataka. Kako bi sve uspjeli izvršiti potrebno ih je pametno isplanirati tj. utvrditi kojim redom ćemo ih izvršavati, utvrditi prioritete. Vjerujem da će te ovaj članak potaknuti na novo razmišljanje i da kreneš sa planiranjem.
TEA 1/3: Pametno upravljaj svojim vremenom
Planiranje stambenog prostora
Iskonski početak (ne)organiziranja. Ovo je dio gdje bi bilo dobro potražiti pomoć stručnjaka; arhitekta ili dizajnera. Jako je bitno maksimalno, a opet funkcionalno iskoristiti prostor. Iz perspektive organizatora naglasila bih samo jednu stvar: planiraj mjesto za svaku stvar. Napravi popis stvari, krupnijih i sitnijih koje ćeš držati u domu i pokušaj odrediti gdje će što stajati. Također, napravi popis navika tebe i tvoje obitelji. Na primjer ako vježbaš kod kuće, odredi mjesto gdje ćeš spremiti rekvizite. Razmišljaj na takav način. Sve je bitno. Ako ipak nisi u situaciji da angažiraš stručnjaka, informiraj se dobro o svemu - dijelim s tobom korisne članke arhitektice i dizajnerice.
Planiranje doma: Savjeti dizajnerice
Iva K.Lepur_Najčešće greške u interijerima
Iva K.Lepur_Vešeraj/praonica /laundry room
pl42

Početni korak svake dobre organizacije je raščišćavanje. Proces koji nije uvijek lagan, koji se najčešće ne provodi kako treba i u kojeg treba uložiti najveći trud. Zašto najveći? Zbog toga jer se moramo fizički rastati od stvari uz koje smo vezani često zbog pogrešnih sustava vrijednosti i uvjerenja.

Rijetko bacaš stvari? Imaš previše stvari koje čuvaš iz “možda će mi trebat” razloga? Imaš pun ormar odjeće, a nemaš što obući? Ormarići su zatrpani stvarima, da doslovno ne znaš što imaš?

Ako pozitivno odgovaraš na neko od pitanja, PROČITAJ VIŠE:

O stvarima
U svakom procesu organiziranja ovo je prvi i najbitniji korak za održivost reda. Ne možemo održavati red u domu zatrpanim stvarima koje se ne koriste. Ne možemo stvoriti funkcionaln dom organizirajući stvari koje nam više ne služe. Ne možemo uživati u domu ako smo okruženi stvarima koje su ispunile svoju svrhu. Potrebno je rješavati se onih koje ne koristimo. Znam, lako je reći, ali treba pokušati. Stvari koje su nadživjele svoju svrhu, zakrčuju fizički i energetski životni prostor. Postoje razni pristupi ovom problemu i neke smjernice i upute koje ti mogu pomoći u tome. I vjeruj da raščišćavanje oslobađa. Ako se teško rastaješ od svojih stvari, a naročito odjeće, pročitaj par kratkih savjeta.

Savjeti za raščišćavanje odjeće
pl33

Posljednji korak svakog organizacijskog procesa je dodijeliti mjesto svakoj stvari. Zato što je posljednje nije manje važno, dapače. Praktično i funkcionalno mjesto za svaku stvar nije uvijek lako pronaći i stvoriti.

Često ne možeš pronaći ono što tražiš? Ističu ti rokovi? Izvadiš jednu stvar, ispadnu van još tri? Misliš da bi stvari koje posjeduješ mogle biti i bolje raspoređene, ali ne znaš kako?

Ako pozitivno odgovaraš na neko od pitanja, PROČITAJ VIŠE:

Stvori mjesto
Preduvjet za dodjeljivanje mjesta stvarima je da su to stvari koje stvarno koristimo. One koje koristimo svakodnevno smjestit ćemo na mjesto koje nam je lako dostupno i pregledno. Svaka stvar bi trebala imati svoj dom, svoje jedinstveno mjesto. Možemo se koristiti raznim metodama i principima za dodjeljivanja najboljeg mjesta, ali naravno uz individualnu prilagodbu. Također, na tržištu postoji niz proizvoda - kutije, razni organizatori - koji nam mogu u tome pomoći, ali i tu treba biti oprezan i znati odabrati odgovarajuće. Ovdje nam dosta može pomoći i vlastita kreativnost u osmišljavanju mjesta za pohranu, a inspiracija idejama uvijek je dobar izbor. Pogledaj primjere i pročitaj nekoliko savjeta.

- 5 savjeta za organizaciju kuhinje
- Kako organizirati kućnu arhivu?
- Stvori mjesto za poklopce
- Iste ili slične proizvode grupiraj zajedno
- Iskoristi zidove
- Koristi kutije ili spremnike i označi ih
pl24

Mnogima će prva asocijacija na ovo biti samo čišćenje, ali ono zapravo čini samo jedan dio održavanja. Svrha održavanja je zapravo održati u čistom domu optimalnu količinu stvari koja nam je potrebna za funkcioniranje. Uz redovno raščišćavanje, male korisne navike najveći su nam prijatelji u održavanju doma.

Često ti je dom u neredu? Stalno odgađaš aktivnosti pospremnja i čišćenja? Teško usvajaš nove navike?

Ako pozitivno odgovaraš na neko od ovih pitanja, PROČITAJ VIŠE:

Korisne navike
Neki su od nas prirodno skloniji uvođenju i održavanju reda dok se drugi moraju dobrano potruditi oko istoga. Promjena i stvaranje novih korisnih navika od izuzetne su važnosti za to. Na primjer, navika vraćanja stvari na svoje mjesto; mala stvar za tebe, a velika za tvoj uredan dom. Disciplina i volja ovdje igraju ključnu ulogu. U nastavku teksta možeš pronaći linkove na članke i knjige koje ti mogu pomoći da saznaš kako izgraditi nove korisne navike pomoću kojih ćeš lakše odrađivati svakodnevne zadatke i aktivnosti.

Tea Zavacki_Kako usvojiti novu naviku ( na osobnom primjeru )

Tea Zavacki_Prokastinacija - kako je pobijediti u samo 5 sekundi

Knjiga “Atomic Habbits”, James Clear

Petra P._Recenzija knjige “Pojedi tu žabu”, Brian Tracy
Nadam se da ti je formula PlanRaDiRed pomogla da otkriješ uzrok i pronađeš rješenje za bolju organizaciju tvog doma.

Ako ipak zatrebaš podršku i trebaju dodatni savjeti oko plana reorganizacije i odabira proizvoda ili te zanima usluga organiziranja, rado ću ti pomoći! :)


KONTAKTIRAJ ME